Catalunya aporta 346.000 euros en concepte de drets d’autor pels préstecs a les seves biblioteques

Catalunya aporta 346.000 euros en concepte de drets d’autor pels préstecs a les seves biblioteques

Bookmark and Share

http://premsa.gencat.cat/

El conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de CEDRO (Centro Español de Derechos Reprográficos), Carme Riera, han fet un balanç positiu del resultat de l’aplicació del conveni que van signar, ara fa gairebé una any, per tal de facilitar la gestió dels drets d’autor a las biblioteques de Catalunya. Aquest acord també va ser signat per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i per l’Associació Catalana de Municipis (ACM).
Fruit d’aquest acord, Catalunya, a través dels ajuntaments de més de 5.000 habitants, ha aportat un total de 346.846 euros en concepte de drets d’autor pels préstecs a les seves biblioteques. Aquesta xifra inclou la regularització dels pagaments que hi havia pendents des de l’any 2010 i fins el 2015. En aquest sentit, el 80% dels ajuntaments afectats ja estan actualment al corrent dels pagaments als autors de llibres, tant escriptors i traductors, com als de vídeo i música.
El conseller Vila ha explicat que l’acord, pioner i únic a l’Estat, ha suposat simplificar el procediment per al pagament dels drets d’autor que es deriven dels préstecs de llibres, música i pel·lícules en els ajuntaments de més de 5.000 habitants, que són els que, segons la llei, tenen l’obligació d’abonar aquesta retribució als autors. El conseller també ha subratllat que “a Catalunya, d’acord amb les dues grans entitats municipalistes, som els únics de tot l’Estat que hem fet una aposta clara per reconèixer els drets dels autors i garantir-los una remuneració”.
Per la seva part, Carme Riera, ha posat de manifest el precedent que suposa aquest conveni amb la Generalitat i la seva satisfacció pels resultats obtinguts fins ara. La presidenta de CEDRO explica que aquests drets d’autor estan reconeguts a Europa des de l’any 1992, però que, no obstant, “a Espanya no està resultant efectiu a causa de les diverses regulacions a les que ha estat sotmès i que no han permès garantir una remuneració efectiva per als autors”.
Per aquest motiu, Riera ha sol·licitat al govern espanyol que “modifiqui de forma urgent la Llei de Propietat Intel·lectual per tal que els escriptors i traductors siguem retribuïts justament pels préstecs dels nostres llibres a les biblioteques”. Per a Riera, el model més adequat de gestió d’aquest dret hauria de permetre conformar un pagament centralitzat amb càrrec a l’Estat i les comunitats autònomes i adequar la tarifa a l’entorn europeu.
Etiquetado con:

Artículos relacionados