Coses que es mouen sense fer gaire soroll | Josep Mengual | nuvol.com

Coses que es mouen sense fer gaire soroll | Josep Mengual | nuvol.com

Coses que es mouen sense fer gaire soroll | Josep Mengual.

Barcelona. nuvol.com / 13.03.2015

Hi ha persones i col·lectius que potser no ho sembla però que no paren de moure´s. El periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán ha demostrat abastament ser una d´aquestes persones, i si dijous 12 al vespre llegia el seu discurs d´ingrés a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, divendres 13 al matí acompanyava al conseller Ferran Mascarell i a la directora de la Biblioteca de Catalunya Eugènia Serra en una presentació força particular: la del portal Editors i Editats de Catalunya, un portal des del qual es pretén posar en valor el patrimoni documental generat per la indústria editorial catalana i els seus creadors, i dotar els usuaris de totes les eines necessàries per localitzar-lo amb la máxima facilitat i rapidesa.

Potser no és gaire habitual presentar públicament un portal, i fer-ho a més mitjançant l’evocació del camí que ha portat fins a aquest nou punt de partida: la celebració el 2005 de l´Any del Llibre i la Lectura (amb el lema “més llibres, més lliures”), la compra de l´arxiu de Destino el 2006, la signatura del contracte-programa del 2012, les donació a la Biblioteca de Catalunya dels fons de la editorial Gustavo Gili l’any 2014 i del grup Penguin Random House, etc., però aquest portal val la pena que tingui la máxima difusió, com a mínim per tres motius.

El portal Editors i Editats de Catalunya compendia tota una tasca col·laborativa que, amb la Biboliteca de Catalunya al capdavant, ha aprofitat els coneixements, el saber fer i la valuosa contribució d´entitats com l´Escola de Llibreria o la Institució de les Lletres Catalanes, però segueix requerint de la implicació dels editors, escriptors i il·lustradors del país (i dels seus hereus!), així com dels investigadors en l’àmbit de la historia del llibre (al capdavall, de la història de la cultura). És a dir, és una empresa col·laborativa entre entitats públiques i privades, que pretén crear les connexions imprescindibles per avançar en el reforçament de l’estructura arxivística de Catalunya; una estructura que, en paraules de Vicenç Ruiz Gómez (vicepresident de l´Associació d´Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya), no és sinó una estructura d´Estat.

L´objectiu és ambiciós, i el que s´ha marcat com a objectiu és “recollir informació sobre el patrimoni de les editorials, dels seus responsables i dels editats (autors, il·lustradors…) i informar de l´entitat on es conserven els seus arxius”, la qual cosa es materialitza en un web que, amb un sistema de gestió de continguts de codi obert (eZ Publish), permet accedir a un registre d´editorials, de les quals se´n proporcionen dades d´identificació, una breu presentació de la trajectòria histórica (acompanyada de la bibliografía imprescindible, amb enllaços al seu torn a biblioteques que disposen d´exemplars), un enllaç al fons de cadascuna de les editorials i a la seva descripió, informació relacionada amb la editorial (enllaços a la web de l´editorial, quan aquesta segueix en actiu), una selecció dels autors, il·lustradors, col·leccions, obres i premis més destacats (amb els pertinents enllaços)… En definitiva, un autèntic nus informatiu d´enormes dimensions que permet anar estirant dels fils i moure´s per la xarxa en un apassionant recorregut per la historia del llibre a Catalunya. De momento, però, amb llacunes.

Eugènia Serra i Ferran Mascarell a la Biblioteca de Catalunya

A hores d´ara el portal compta ja amb 27 registres d´editorials, quatre d’editors literaris (Carme Balcells, Esther Tusquets, Josep Maria Cruzet i Josep Vergés) i 591 registres d´editats. També té registrades gairebé tres-centes col·leccions. I tot i la magnitud d´aquestes dades, malgrat les hores invertides en catalogar, arxivar i descriure aquests fons, tots els implicats són molt conscients de trobar-se tot just a l’inici d’un llarg camí.

Atès que, com recordava el conseller Mascarell aquest divendres en l’acte de presentació, el pressupost de Cultura de la Generailtat és el mateix que el del Museu del Louvre, era impensable crear una institució nova, per la qual cosa sembla una opció intel·ligent haver aprofitat un centre de referència preexistent com és la Biblioteca de Catalunya (receptora en el seu moment de la fabulosa col·lecció Bergnes de las Casas) per crear-hi la casella de sortida d´un projecte que pinta molt bé, que ha pres com a models les millors iniciatives en aquest camp (en particular l´Institut Mémoires de l´Edition Contemporaine) i que presenta ja ara uns estàndards de qualitat equiparables a les més avançades en aquest camp, com es va ha apuntat Sergio Vila-Sanjuán. La comparació amb l’Archivo General de la Administración d’Alcalá de Henares, sense anar més lluny, resulta particularment vergonyós per a l´estat, sobretot pel que fa a dinamisme, enllaços i accés als arxius pròpiament dits.

Ara caldrà que autors i editors també es moguin en la mateixa direcció. El Gremi d´Editors de Catalunya ja s’hi ha compromès.

WEB IMEC

WEB PORTAL EDITORS I EDITATS

WEB ALCALÁ

Artículos relacionados